Faktoringin Banka Kredilerine Göre Avantajları

Çekpara
Tülay Doğan
08.12.2022
Faktoringin Banka Kredilerine Göre Avantajları
  • Faktoring hızlıdır.

    Faktoring yapmanın en büyük avantajlarından biri hızıdır. Faktoring işlemlerinde bankadaki gibi günlerce süren kredi çalışması için zaman kaybetmezsiniz. Faktoring firmaları nakit talebiniz dahil tüm isteklerinizi dakikalar içerisinde sonuçlandırmakta bankalar gibi sizi günlerce bekletmemektedir. Faktoring sayesinde bir saatten bile daha az bir süre içinde,  alacaklarınızı nakde çevirmeniz mümkündür.

  • İşletmenizin kredibilitesini kullanmazsınız.

    Bir diğer avantajı ise limitlerdir. Bankadan kredi çekmek istediğinizde, işletmeniz incelenerek işletmenize özel kredi çalışması yapılır. Bu hem uzun hem de evrak bürokrasinin yüksek olduğu bir süreçtir. İşletmenizin kredibilitesi; sermaye yetersizliği, kredi sicilinizin kötü olması, bankaya gösterilecek teminatınızın olmaması veya yeni kurulmuş olmanız nedeniyle düşük olabilir. Sonuç olarak işletmenize bir limit tanımlanır. Bankadan kullanacağınız krediler bu limit ile sınırlı olacaktır. Özellikle hızlı büyüyen işletmelerin önündeki en büyük engel bu kredi limitidir. Faktoring'in işletmenize para verirken yaptığı değerlendirme bankalardan farklıdır. İşletmenizin bir limiti olmayacaktır.

  • Müşterilerinizin kredibilitesini kullanırsınız.

    Faktoring'te işletmenizin finansal durumundan daha çok iş yaptığınız müşterilerinizin finansal durumları daha önemlidir. Eğer piyasada bilinen güvenilir firmalarla çalışıyorsanız, onların kredibilitelerini kullanarak işletmeniz için paraya ulaşabilirsiniz. Örneğin işletmeniz faktoring için bir çek getirdiği zaman iş yaptığınız ve karşılığında çeki veren müşteriniz daha önemlidir.

  • Kredi limitleriniz dolmaz.

    İşletmeniz satış yaptığı sürece faktoringten para alabilecektir. Faktoringten alınabilecek paranın pratikte pek sınırı yoktur. 3.000 TL'lik çek de 1.000.000 TL’lik bir çek de faktoring ile nakde çevrilebilir. İşletmeniz kredi limiti gibi bir bariyere çarpmak yerine satış yaptığı sürece nakde kavuşabilir. Diğer bir ifadeyle vadeli satışlarında vadeyi ortadan kaldırır, tüm satışlarını peşin yapar.

    Önemli Not: Faktoringler de işletmelerin müşterileri bazında limit  çalışması  yapabilirler. Örneğin bir işletme A firmasından gelen çekleri faktoringe verebilir. Ancak belirli bir tutardan sonra A firmasının limiti dolacağı için Faktoring A firmasından daha fazla çek kabul etmeyecektir. Buna konstrasyon denir. Bu aşamada işletme A firmasının limiti açılana kadar, yani faktoringin elindeki çekler tahsil olmaya başlayana kadar başka bir firmadan çek getirmesi gerekir. Bu şekilde konsatrasyona dikkat edildiği takdirde bir işletmenin faktoringten alabileceği para sınırsızdır.

  • Faktoring şirketleri ekstra teminat istemezler.

    Ayrıca yeni kurulmuş ve ticari geçmişi birkaç yılı bulmamış işletmelere bankalar kredi vermeyi tercih etmezler. Yeni kurulmuş olmanıza karşın kredibilitesi olan firmalara iş yapıyorsanız faktoringten işletmeniz için gerekli nakdi alabilirsiniz. Birçok firma belirli bir finansal geçmiş oluşturup bankacılık ürünlerinde faydalanabilmek için faktoring yapar.

    Bankalar küçük tutarlardaki kredi talebi için bile teminat (ev, arsa vs.) isterler. Faktöring de ise müşterinizden aldığınız çek zaten alacağınızın teminatı olduğu için ekstra başka bir teminat istenmez. Özellikle küçük işletmelerin işletme sermayesine en hızlı ve kolay ulaşım yolu, çeklerini anında nakde çevirebilecekleri faktorinktir.

  • İşletmenizin zor zamanlarında faktoring şirketleri hep yanınızdadır.

    Özelikle ekonomik kriz dönemlerinde işletmeniz mali açıdan zor durumda olmasa bile bankalar kredi vermeye istekli değillerdir. Küçük ve orta ölçekli bir işletme iseniz işiniz çok daha zor olacaktır. Bu durumda sermaye ihtiyacı için çözüm faktoring olacaktır. Ülkemizde tüm kriz zamanlarında faktoringin kredi pazarındaki oranının arttığı gözlemlenmiştir.

    Her işletme faaliyet hayatı boyunca zor zamanlar geçirir. Bu zor zamanlarınızda bankalar sizinle olan ilişkisini kesebilirler. Bilindiği gibi "Bankalar paraya ihtiyacı olmadığını kanıtlayan müşterilerine para verirler."

    Bu gibi durumlarda müşterilerinizin kredibilitesini kullanarak nakde kavuşabilirsiniz.

  • Faktoring işleminin bilançonuza olumlu etkisi vardır.

    Çekinizi nakde çevirdiğinizde herhangi bir yere borçlanmazsınız. Zaten kazanmış olduğunuz paraya anında kavuşmuş olursunuz. Faktoring ile çalışmak sizi finansal açıdan daha güçlü hale getirir. Borcunuz olmayacağı ve nakdiniz olacağı için bilançonuz çok daha iyi görünecek; vergi, kredi veya çeklerinizin ödemelerini aksatmayacağınız için kredi skorunuz da iyi bir durumda olacaktır. Faktoring firması ile çalışmanın herhangi bir bağlayıcılığı yoktur. Acil nakde ihtiyacınız olduğunda sadece bir çekinizi verip hemen o an nakde kavuşabilir sonra dilerseniz işlem yapmayabilirsiniz.